TIE GUAN YIN 
žaliojo ulongo arbata

 

Ulongo arbata - viduriukas tarp žaliosios ir juodosios arbatų, išsiskirianti savo skoniu ir stipriai jaučiamu gėlių bei šviežių orchidėjų aromatu. Šiai arbatai pagaminti naudojama Camellia Sinensis krūmo atmaina, auganti Anxi regione, Fudžiano provincijoje, Kinijoje.

Ulongai skirstomi į žalią (mažai oksiduotą) ir tamsų (daug oksiduotą).

TI GUAN YIN priskiriama prie žaliųjų ulongų. Jos skonis švelnesnis, spalva - ryškiai žalia arba šviesiai ruda. Kartą paragavę šios arbatos,  jos niekada nesumaišysite su jokia kita. Ir svarbiausia – šios arbatos skonis ir kvapas išgaunami natūraliai, be jokių priedų ir dirbtinių kvapų. Šios arbatos pagaminimas yra labai sudėtingas ir apima daug operacijų. Visų pirma, lapeliai nuskinami, po to vytinami, kad išdžiūtų. Po to lapeliai rankiniu būdu krepšiuose mėtomi, purtomi, siekiant pažeisti lapų kraštus, kas sąlygoja oksidacijos pradžią. Po tam tikro laiko, lapai trumpai kaitinami, siekiant sustabdyti oksidaciją. Vėliau lapeliai formuojami, sukami, spaudžiami. Įgavę reikiamą formą, jie yra pilnai išdžiovinami, rūšiuojami, pakuojami. Saugant šios arbatos gerąsias savybes, ji dažniausiai saugoma sandariuose, vakuuminiuose maišeliuose.

 

PAGRINDINĖ INFORMACIJA

  • Skonis ir aromatas. Švelniai jaučiamas gėlių bei šviežių orchidėjų aromatas, spalva - sodriai žalia arba šviesiai ruda. Kartą paragavę šios arbatos,  jos niekada nesumaišysite su jokia kita.
  • Poveikis sveikatai. Šios arbatos poveikis sveikatai yra pagrįstas moksliniais stebėjimais ir tyrimais, kurie teigia, kad geriant šią arbatą galima sumažinti antsvorį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, cukraus koncentraciją kraujyje, pagerinti odos ir dantų būklę, sumažinti susirgimo vėžiu riziką ir t.t. Taigi, tai ne tik skani, bet ir labai naudinga arbata.
  • Sudėtis. Camellia Sinensis arbatos krūmo vidutiniai ir dideli lapai. 
  • Kilmės šalis ir vieta. Kinija,  Fudziano provincija, Anxi regionas. Tik šioje vietovėje pagaminta TIE GUAN YIN laikoma originalia.
  • Pagaminimo data. 2016 m. pavasaris.
  • Geriausia vartoti iki: 2018 m. pavasario / vasaros (apie 2 metus). Ilgiau laikoma arbata palaipsniui praranda savo gerąsias savybes.
  • Tinkama vartoti iki: 2018 m. pavasario / vasaros (apie 2 metus). Po to geriau varoti šviežesnę arbatą.
  • Laikymo sąlygos. Rekomenduojama laikyti tamsioje, sausoje vietoje ir geriausia originalioje pakuotėje arba sandariai uždarytą. Priešingu atveju arbatžolės gali pritraukti kvapų, drėgmės, gali pakisti išvaizda, skonio savybės ar  tapti netinkama vartoti (pradės pelyti). Optimali laikymo temperatūra yra 5 - 20 °C. Būtina saugoti nuo šviesos ir ypač nuo tiesioginių saulės spindulių!
  • Gėrimo paruošimo rekomendacijos: paruošus gėrimą jį reiktų gerti iš karto. Palaikius ilgiau, gėrimas gali patamsėti dėl vykstančio oksidacijos proceso. Jei paruoštas gėrimas stovi ilgiau nei 24 val. jo gerti nebegalima! Dėmesio:  kartą užplikytas arbatžoles galima plikyti dar kartą (žiūrėti žemiau), bet nerekomenduojamas didesnis nei 10 - 15 min. laiko tarpas tarp plikymų. Galima plikyti ir praėjus ilgesniam laiko tarpui, bet tada arbatos skonis gali skirtis nuo pradinio, nes nuolat vykstantis oksidacijos procesas keičia arbatžolių struktūrą ir žinoma, gėrimo skonį.
  • Gėrimo paruošimas. Rekomenduojami du pagrindiniai arbatos paruošimo būdai - vakarietiškas ir rytietiškas (arba Gongfu).

Pavadinimas

Vakarietiškas

Rytietiškas (Gongfu)

Arbatžolių kiekis

2 – 3 g

3 – 5 g

Vandens temperatūra

90 - 100°C

Vandens kiekis

300 - 450 ml

100 - 200 ml

Maksimalus plikymo laikas

2 - 3 min

30 s, 1 min, 1,5 min, 2 min ir t.t.

Kiek kartų galiu plikyti

Iki 3 - 4 kartų

Iki 6 kartų

Pasiruoškite norimo kiekio indą arbatai plikyti (galite pasirinkti iš mūsų siūlomų), suberkite arbatžoles, užpilkite reikiamos temperatūros vandeniu ir po tam tikro laiko (nurodyta lentelėje) mėgaukitės arbata.

Dėmesio:

  • Nepalikite užplikytų arbatžolių ilgesniam laikui nei rekomenduojama - arbata gali apkarsti, pakeisti spalvą ir t.t. Tik „nupiltos“ arbatžolės po tam tikro laiko gali būti pakartotinai plikomos
  • Paruoštą gėrimą reikia gerti iš karto. Palaikius ilgiau, gėrimas dėl vykstančio oksidacijos proceso gali patamsėti. Jei paruoštas gėrimas stovi ilgiau nei 24 val., jo gerti negalima! 
  • Kartą užplikytas arbatžoles galima plikyti dar kartą, bet nerekomenduojamas ilgesnis nei 10 - 15 min. laiko tarpas tarp plikymų. Galima plikyti ir praėjus ilgesniam laiko tarpui, tačiau tuomet arbatos skonis dėl nuolat vykstančio oksidacijos proceso skirsis nuo pradinio.
    Į parduotuvę

0
PRADŽIA | PARDUOTUVĖ | KONTAKTAI | TAISYKLĖS | ARBATA | ARBATOS INDAI | ARBATOS BLOG'as  
           
2017 - 2019 © Sinensis                                                                                                   

 .