Kaip paruošti SKANIĄ žaliąją arbatą?

Visi žino žaliąją arbatą ar bent jau yra apie ją girdėję. Apie jos teikiamą naudą žmogaus organizmui parašyta tūkstančiai straipsnių ir straipsnelių tiek spaudoje, knygose ir internete. Atlikta šimtai klinikinių tyrimų ir stebėjimų, Tiesa, kai kuria informacija nereikėtų aklai tikėti. Tačiau dabar ne apie tai.
Daugelis mūsų yra gėrę žaliąją arbatą ir, deja, ja nusivylę. Kai kurie
žmonės ją renkasi dėl žvalinančio kofeino poveikio, kuris leidžia ilgiau
išlaikyti budrumą. Kiti gi tiki, kad arbata
pradės intensyviai sumažinti ir ištirpdyti nepageidaujami kilogramus. Tačiau kyla vienintelis klausimas - ar ši arbata Jums skani? Atsakykite sau
nuoširdžiai ir tikriausiai dauguma, jei tik savęs neapgaudinės, pasakys - ne,
neskani ir geria ją tik tikėdamiesi gauti tas super arbatos naudas .
Tai, kad žalioji arbata yra nepriimtino skonio, girdžiu kiekvienos prezentacijos ar šiaip
atsitiktinio pokalbio metu. Retas kuris susimąsto,
kad žalia arbata gali būti skani, kvapni, natūraliai saldi, be priedų ir pan.
Tokie stereotipai pas mus atkeliavo iš gūdžių tarybinių laikų ir dar gajūs
šiais laikais. Neigiamą poveikį žalios arbatos populiarumu įtakos turi ir
didieji arbatos tiekėjai bei prekiniai ženklai, siūlydami žemos kokybės, pigią,
neaišku kur ir kada surinktą bei pagamintą, nežinia kur laikytą žaliąją arbatą.
Taip pat ypač populiaru tapo maišyti arbatžoles su neaiškios kokybės priedais
taip bandant paslėpti prastą arbatos kokybę ir įtikinti vartotojus, kad tai ir
yra tikras žaliosios arbatos skonis. NESAMONĖ!
Negi Jūs manote, kad rytų šalių žmonės būtų gėrę tokį neskanų gėrimą tūkstančius
metų ir būtų galėjęs išliki toks populiarus iki mūsų dienų? Taigi...
Aukštos kokybės žalioji arbata yra skani, žmogui priimtina ir maloni gerti!
Toliau glaustai papasakosiu Jums, kaip ir
iš ko ruošti žaliąją arbatą, kad ji Jums būtų skani.
Net nusipirkus pačios aukščiausios kokybės
arbatžolių, gėrimą galima taip sugadinti, kad jis praktiškai bus negeriamas.
Štai keletas pagrindinių rekomendacijų ir
patarimų, kuriais vadovaudamiesi atrasite tikrą žaliosios arbatos skonį.
1. Arbatžolių kokybė. Apie arbatžolių kokybę esu rašęs anksčiau ir apie tai galite paskaityti čia. Noriu pabrėžti, kad žalioji arbata yra pati jautriausia (lyginant su kitomis arbatų rūšimis) amžiui (prieš kiek laiko arbatžolės yra pagamintos) ir saugojimo būdui. Arbatžolių skonis ir visos gerosios savybės prastėja itin sparčiai laikui bėgant. Šios arbatžolės ypač traukia į save įvairius kvapus, Šia savybe ypatingai naudojasi arbatų gamintojai, maišydami arbatžoles su įvairiais priedais. Todėl nenustebkite, jei užplikę arbatą (net ir geros kokybės), gersite beskonį šiltą vandenį.
2. Vandens kokybė.
Žalioji arbata - delikati arbata. Jei naudosite prastos kokybės vandenį, ji
tikrai atsiskleis ne pilnai ir vietoj skanaus gėlių ir vaisių poskonio, jausite
tik vandens skonį. Todėl, ruošdami arbatą, naudokite minkštą arba pusiau
minkštą geros kokybės vandenį ir niekada nenusivilsite. Tam puikiai tinka
šaltinių vanduo, jei jis nėra ne per kietas ir neturi kitokio specifinio poskonio.
3. Vandens temperatūra. Tinkama vandens temperatūra - tai dar
vienas itin svarbus dalykas, į kurį būtina atkreipti dėmesį ruošiant arbatą (ir
ne tik žaliąją!) . Nerašyta taisyklė - žaliajai arbatai vandens temperatūra
turi būti ne aukštesnė nei 80 - 85 °C. Per aukšta
temperatūra nuslopina aromatą, "užmuša" antioksidantus ir vitaminus,
padaro arbatą karčią ir neskanią.
4. Arbatos paruošimo indas . Arbatos paruošimo indui būtina ir privaloma viena savybė - jo dydis turi būti pakankamas,
kad arbatžolės būtų pilnai apsemtos iš visų pusių ir jos turėtų daug vietos
išsiskleisti ir atiduoti savo skonį ir aromatą. Mūsų prekybos centruose ar net
specializuotose arbatų parduotuvėse parduodami tik tokie arbatinukai ar puodukai su sieteliais, kuriuose sietelio dydis neproporcingai mažas. Į tokį indą arbatžolių galite
įdėti nedaug, o užplikius (o dar ir verdančiu vandeniu) negaunate skonio, kokio
tikėjotės. Todėl arbatos ruošimui geriausia
naudoti klasikinius arbatinukus, paruoštą arbatą po kurio laiko išpilstyti į
puodelius ar ąsotėlį. Taip pat galite naudoti ir modernius šiuolaikinius indus, kuriuos turint patogu arbata mėgautis tiek namuose, biure ar draugų
kompanijoje
5. Arbatos paruošimo procesas. Galima turėti gerų arbatžolių, gero vandens ir gerus arbatos ruošimo indus, tačiau jei naudosite per daug arba per mažai arbatžolių, per ilgai ar per trumpai jas plikysite - skonis gali būti per intensyvus arba prėskas. Gamintojai duoda rekomendacijas, tačiau jos dažniausiai būna bendro pobūdžio, nes gamintojai nežino kokį jūs arbatos ruošimo būdą Jūs pasirinksite - vakarietišką, rytietišką, Gongfu, senelio ar kitą, kokio tūrio indus naudosite ir t.t. Todėl nebijokite eksperimentuoti - imti mažesnį kiekį arbatžolių, plikyti trumpesnį ar ilgesnį laiką, plikyti keletą kartų (žaliajai arbatai tai netgi privaloma) iki kol atrasite Jums malonų žaliosios arbatos skonį.
Ir pabaigai patarimas - jei
žalioji arbata per stipri ar per karti - atskieskite ją šiltu vandeniu - ir
kartumas išnyks. Kitą kartą, užplikę tas pačias arbatžoles, laikykite trumpiau. Skanaus!
Tai tiek bendrų
patarimų ir rekomendacijų. Sekite mus facebook ir instagram paskyrose ir laukite kitų mūsų
straipsnių.
Darius Matuzas - www.sinensis.lt portalo įkūrėjas ir puoselėtojas