Ar jūsų žalioji arbata jums naudinga? Ar ji jums skani?
2024 m. sausio 29 d. 15:25,
Komentarų nėra

Tada klausimas kyla natūralus - kaip atpažinti tą kokybę (apie žaliosios arbatos poveikį sveikatai - kitą kartą) - išrinkau kelis pagrindinius kokybiškos arbatos (kai kurie punktai tinka ir kitoms arbatoms rūšims). Prie kiekvieno punkto - ne tik sausas teiginys, bet ir paaiškinimas kodėl tai taip svarbu kokybei. Taigi, pradedam:
- Arbatžolių forma - neturi būti sulaužytos ar sutrintos. Vienintelė "trinta" arbata - "Matcha" - visos kitos sutrintos - blogos kokybės požymis. Kuo daugiau lūžių (milteliai - tai praktiškai vien lūžiai), tuo daugiau kontakto su oru. Be to lūžio vietoje daug lengviau "ištraukiamos" medžiagos - dėl to sutrinta tokia stipri ir aitri. Kofeinas niekur neišgaruoja ir tonizuojantis poveikis išlieka, bet antioksidantai prarandami, nes jie reaguoja su oru. Kartu dingsta ir aromatas.
- Jokio sąlyčio su oru. Žalioji arbata yra "gyvas organizmas" - ji yra biologiškai aktyvi (todėl ji tokia ir naudinga), bet ore esantis deguonis skatina oksidacinius procesus - ji toliau reaguoja ir sensta, antioksidantai jungiasi į neutralius junginius ir jų kiekis mažėja, todėl ir arbatos savybės prastėja. Todėl arbata pakeliuose - labai blogas pasirinkimas, nes vyksta nuolatinis kontaktas su oru. Be to - atvirame ore arbatžolės pritraukia nemažai ir pašalinių kvapų.
- Jokio ilgalaikio kontakto su šviesa ar saulės spinduliais. Ta pati situacija kaip ir su oru - saulė skatina oksidacinius procesus ir arbata "sensta". Jei matote arbatos pakelį su langeliu (gražu gi) ar kokioje arbatos parduotuvėje prekybos centre arbata supilstyta į stiklinius (ir dažnai - nelabai sandarius) indus - arbatos kokybė abejotina.
- Aiški pagaminimo data ir kilmės vieta. Gera, tinkamai laikoma žalioji arbata, turi būti suvartojama per 2 metus, o dar geriau - per 1 metus, nes arbata natūraliai sensta ir antioksidantų kiekis mažėja - po 2-jų metų jų palieka tik apie 30% (po 1-erių - 70%) palyginus su ką tik pagaminta arbata (todėl tokią pavasarinę aš vertinu labiausiai). Kilmės vietos nuoroda parodo, kad arbatos pardavėjas žino kur ji pagaminta, o ne supilstyta (Lenkija, Čekija, Vokietija arbatos neaugina ir negamina). Tai dar vienas kokybės ženklas.. Tiesa, iki kada galioja arbata - visiškai nereikšminga data - pagal ją negalima nustatyti arbatos amžiaus.
- Arbatžolių išvaizda. Žalioji arbata negali būti pilka ar ruda. Laikui bėgant arbata pilkėja, praranda išvaizdą ir aišku skonį bei aromatą, o jei dar laikoma nesandariai ir šviesoje - ji nei skani, nei naudinga.
- Jokių priedų ir kvapų! Jei žalioji arbata kurią geriate su citrinomis, žemuogėmis ar dar kažkokiais "natūraliais" priedais ar kvapais - ji neverta jūsų dėmesio. Tik prastos kokybės, sena, sutrinta arbata yra taip "gerinama" - kokybiškai arbatai to nereikia, nes ji ir taip turi puikų skonį ir aromatą, ir jos nereikia kažkaip gerinti.
- Užplikyto gėrimo spalva - ji gali būti žalsva, gelsva bet jokiu būdu ne ruda.
- IR SVARBIAUSIA - ARBATA TURI BŪTI SKANI! Tai aukščiausios kokybės požymis!
Dėmesio - jei nusipirksite kokybiškos žaliosios arbatos, bet ją netinkamai paruošite - efektas bus taip pat tas pats - jūs jos nebenorėsite gerti. Todėl visada naudokite kokybišką vandenį, vandens temperatūra turi būti apie 80°C, tinkamas arbatžolių kiekis ir indo dydis (turite nepatingėti eksperimentuoti ir atrasti jums tinkamas proporcijas).
Nuoširdžiai
Darius
O tikrai kokybiškos skanios žaliosios arbatos rasite čia skani žalioji arbata
www.sinensis.lt įkūrėjas ir puoselėtojas Darius Matuzas
Komentarų nėra
Atsakykite
Krepšelis
Krepšelis tuščias.