Pereiti prie pagrindinio turinio
Sinensis arbata
Aukščiausios kokybės tikra natūrali ir labai skani bei aromatinga arbata!
  • PRADŽIA
  • PARDUOTUVĖ
  • ARBATA VERSLUI
  • INDAI ARBATAI
  • ŽALIOJI ARBATA
  • BALTOJI ARBATA
  • JUODOJI ARBATA
  • ULONGO ARBATA
  • PU-ERH ŽALIA ARBATA
  • PU-ERH TAMSI ARBATA
  • VISKAS APIE ARBATĄ
  • APIE
    • SINENSIS TAISYKLES

Ar jūsų žalioji arbata jums naudinga? Ar ji jums skani?

2024 m. sausio 29 d. 15:25, Komentarų nėra
Apie  žaliosios arbatos naudą sveikatai yra prirašyta tonos literatūros, socialiniuose tinkluose informacijos knibždėti knibžda - atrodo tik čiupk, plikyk ir gerk - "būsi sveikas kaip ridikas" - kaip mūsų senolių išmintis sako...Bet užsiplikom, geriam ir fu...Kartu, neskanu, tabako ir muilo (taip kažkuris arbatos mėgėjas yra man pasakęs) skonis - bet gi sveika, reikia gerti! Taigi labai naudinga sveikatai! Bet kas geriau, jei ne mūsų organizmas, pasąmonė sako - negerk to, kas neskanu, nes  nesveika...Bet sąmonė sako - gerk, daug antioksidantų, nesirgsi ligomis, nesusensi taip, sulieknėsi,  būsi gražus ir t.t. Tai kaip išspręsti šį vidinį konfliktą? Paprastai - išgėrus KOKYBIŠKOS žaliosios arbatos, kuri yra skani ir kvapni - vidinių prieštaravimų nebelieka...
Tada klausimas kyla natūralus - kaip atpažinti tą kokybę (apie žaliosios arbatos poveikį sveikatai - kitą kartą) - išrinkau kelis pagrindinius kokybiškos arbatos (kai kurie punktai tinka ir kitoms arbatoms rūšims). Prie kiekvieno punkto - ne tik sausas teiginys, bet ir paaiškinimas kodėl tai taip svarbu kokybei. Taigi, pradedam:

  • Arbatžolių forma - neturi būti sulaužytos ar sutrintos. Vienintelė "trinta" arbata - "Matcha"  - visos kitos sutrintos - blogos kokybės požymis. Kuo daugiau lūžių (milteliai - tai praktiškai vien lūžiai), tuo daugiau kontakto su oru. Be to lūžio vietoje daug lengviau "ištraukiamos" medžiagos - dėl to sutrinta tokia stipri ir aitri. Kofeinas niekur neišgaruoja ir tonizuojantis poveikis išlieka, bet antioksidantai prarandami, nes jie reaguoja su oru. Kartu dingsta ir aromatas. 
  • Jokio sąlyčio su oru. Žalioji arbata yra "gyvas organizmas" - ji yra biologiškai aktyvi (todėl ji tokia ir naudinga), bet ore esantis deguonis skatina oksidacinius procesus - ji toliau reaguoja ir sensta, antioksidantai jungiasi į neutralius junginius ir jų kiekis mažėja, todėl ir arbatos savybės prastėja. Todėl arbata pakeliuose - labai blogas pasirinkimas, nes vyksta nuolatinis kontaktas su oru. Be to - atvirame ore arbatžolės pritraukia nemažai ir pašalinių kvapų.
  • Jokio ilgalaikio kontakto su šviesa ar saulės spinduliais. Ta pati situacija kaip ir su oru - saulė skatina oksidacinius procesus ir arbata "sensta". Jei matote arbatos pakelį su langeliu (gražu gi) ar kokioje arbatos parduotuvėje prekybos centre arbata supilstyta į stiklinius (ir dažnai - nelabai sandarius) indus - arbatos kokybė abejotina.
  • Aiški pagaminimo data ir kilmės vieta. Gera, tinkamai laikoma žalioji arbata, turi būti suvartojama per 2 metus, o dar geriau - per 1 metus, nes arbata natūraliai sensta ir antioksidantų kiekis mažėja - po 2-jų metų jų palieka tik apie 30% (po  1-erių - 70%) palyginus su ką tik pagaminta arbata  (todėl tokią pavasarinę aš vertinu labiausiai). Kilmės vietos nuoroda parodo, kad arbatos pardavėjas žino kur ji pagaminta, o ne supilstyta (Lenkija, Čekija, Vokietija arbatos neaugina ir negamina). Tai dar vienas kokybės ženklas.. Tiesa, iki kada galioja arbata - visiškai nereikšminga data - pagal ją negalima nustatyti arbatos amžiaus. 
  • Arbatžolių išvaizda. Žalioji arbata negali būti pilka ar ruda. Laikui bėgant arbata pilkėja, praranda išvaizdą ir aišku skonį bei aromatą, o jei dar laikoma nesandariai ir šviesoje - ji nei skani, nei naudinga. 
  • Jokių priedų ir kvapų! Jei žalioji arbata kurią geriate su citrinomis, žemuogėmis ar dar kažkokiais "natūraliais" priedais ar kvapais - ji neverta jūsų dėmesio. Tik prastos kokybės, sena, sutrinta arbata yra taip "gerinama" - kokybiškai arbatai to nereikia, nes ji ir taip turi puikų skonį ir aromatą, ir jos nereikia kažkaip gerinti.
  • Užplikyto gėrimo spalva - ji gali būti žalsva, gelsva bet jokiu būdu ne ruda. 
  • IR SVARBIAUSIA - ARBATA TURI BŪTI SKANI! Tai aukščiausios kokybės požymis!

Dėmesio - jei nusipirksite kokybiškos žaliosios arbatos, bet ją netinkamai paruošite - efektas bus taip pat tas pats - jūs jos nebenorėsite gerti. Todėl visada naudokite kokybišką vandenį, vandens temperatūra turi būti apie 80°C, tinkamas arbatžolių kiekis ir indo dydis (turite nepatingėti eksperimentuoti ir atrasti jums tinkamas proporcijas).
Nuoširdžiai
Darius
O tikrai kokybiškos skanios žaliosios arbatos rasite čia skani žalioji arbata

www.sinensis.lt įkūrėjas ir puoselėtojas Darius Matuzas


Komentarų nėra

Atsakykite







Naujausi įrašai

  • #4 Kaip žalioji arbata gali padėti sulieknėti?
    2024-09-17
  • Žaliosios arbatos nauda sveikatai 3/10. Aukštas kraujospūdis
    2024-07-25
  • Žaliosios arbatos nauda sveikatai 2/10. Cholesterolis
    2024-07-12
  • ŠALTA ARBATA. Lengvai ir paprastai!
    2024-07-09
  • Žaliosios arbatos nauda sveikatai 1/10. Antioksidantai
    2024-07-04
  • Kodėl verta gerti tik kokybišką arbatą?
    2024-07-03
  • Kaip paruošti SKANIĄ žaliąją arbatą?
    2024-04-09

Žaliosios arbatos nauda sveikatai. Antioksidantai

Žalioji arbata ir cholesterolis

Krepšelis

Krepšelis tuščias.

PRADŽIA | PARDUOTUVĖ | KONTAKTAI | TAISYKLĖS | ARBATA | ARBATOS INDAI 
           
2017 - 2025 © sinensis.lt