Arbata ir diabetas
Diabetas - tai liga, kuria šiuo metu pasaulyje serga daugiau nei 400 milijonų žmonių. JI yra antroji pasaulyje pagal mirtingumą (po širdies ir kraujagyslių ligų) todėl visai suprantama, kodėl mokslininkai ieško įvairių ir naujų gydymo metodų bei deda milžiniškas pastangas norėdami užkirsti kelią šiai, XXI -ojo amžiaus epidemijai! Šiuo metu medicina yra stipriai pažengusi ir gali pasiūlyti įvairiausių cheminių vaistų visiems diabeto atvejams, bet tuo pačiu metu skiriamas labai didelis dėmesys ir lėšos natūralių gydymo priemonių atradimui bei tyrimui.
Viena iš tokių yra ARBATA. Tai, kad arbata yra puiki prevencinė ir gydomoji priemonė diabetui, Kinijos medicina žinojo jau tūkstančius metų, bet tik visai neseniai vakarų medicina moderniais tyrimais ir klinikiniais stebėjimais patvirtino tą rytų išminčių tiesą.
Diabetas lemią aukštą cukraus kiekį kraujyje, nes kasa nebepagamina reikiamo kiekio insulino arba žmogui yra sumažėjęs jautrumas jam. Kasa netinkamai reaguoja į insulino poreikį bei pagamina per mažą jo kiekį (arba nepajėgia pagaminti daugiau).
Atliktos mokslinės studijos įrodo, kad reguliariai geriama žalioji arbata gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir padidinti jautrumą insulinui. Vieno tyrimo Japonijoje metu nustatyta, kad žmonės, kurie kasdien geria žaliąją arbatą, turi net 42% mažesnę riziką susirgti 2-o tipo diabetu (1).
Be to, buvo atlikta 7-erių tyrimų bendrinė analizė, (dalyvavo net 286 701 žmonės !), kuri nustatė, kad pastovūs žaliosios arbatos gėrėjai turi 18% mažesnę riziką tapti diabeto ligoniais (2).
Taigi, gerkite žaliąją arbatą kasdien bent po 3 puodelius, ypač jei turite rizikos faktorių, kurie gali iššaukti 2-ojo tipo diabetą (nutukimas, aukštas kraujospūdis, mažas fizinis aktyvumas, miego stoka, nepilnavertis maitinimasis ir t.t.) ir bent jau taip sumažinkite riziką susirgti diabetu. O be to gausite daug ir kitų, žaliosios arbatos teikiamų naudų.
BALTOJI ARBATA IR DIABETAS
Baltoji arbata gali labai reikšmingai prisidėti prie to, kad žmogaus lastelės taptų mažiau atsparios insulinui ir užkirsti kelią diabetui! Dėl atsparumo insulinui organizme užsisuka uždaras ratas, kurio pasekmė - pradeda kilti tiek cukraus lygis kraujyje, tiek ir insulino, o kasa turi vis daugiau jo pagaminti, kad palaikytų normalų cukraus kiekį kraujyje. Taigi, kasa nusilpsta ir nebesugeba gaminti reikiamo šio fermento kiekio (arba visai nebegamina) ir tai jau diabetas!
Taigi, vieno mokslinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad nuolatos geriant baltąją arbatą, esantis joje polifenoliai sumažina atsparumą insulinui (3).
Tyrimai su gyvūnais parodė, kad EGCG (vienas svarbiausių polifenolių) ir kiti polifenoliai sustiprina insulino poveikį ir reikšmingai mažina cukraus kiekį kraujyje (4). Taigi, kasai reikia mažiau dirbti, ji ilgiau išliks sveikesnė.
Dar viena mokslinė analizė, apimanti 17 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo virš 1100 žmonių, nustatė, kad polifenoliai ir kitos medžiagos, esančios tiek baltoje, tiek žalioje arbatose reikšmingai sumažina tiek cukraus, tiek insulino kiekį kraujyje (5). Taigi, jei atsparumas insulinui padidėjęs, tai gali būti puiki priemonė jį mažinti.
Iš pateiktos informacijos matosi, kad reguliariai geriant tiek žaliąją, tiek baltąją arbatas galima ženkliai sumažinti tikimybę susirgti diabetu, nes medžiagos, esančios arbatoje, mažina atsparumą insulinui ir didina jautrumą jam, o tai sumažina tikimybę susirgti diabetu.
Norint gauti visas šias naudas ir pagelbėti organizmui, arbata turi būti aukščiausios kokybės, tinkamai paruošta, šviežia (ne senesnė nei vieneri metai -tada ji turi daugiausiai antioksidantų), nes tik tokia padės jums atitolinti šią klastingą ligą. o jei ja jau sergate - kovoti su ja!
Parengė - Darius Matuzas -